Radio kan komma i digitalboxen.

Radio i digital-tv-nätet ska diskuteras

Ledningarna för Sveriges Radio och Sveriges Television inleder efter nyår samtal om möjligheterna att sända radio i tv-nätet. Idag sänder public servicebolagen med varsin digitalteknik.

I skrivelsen till riksdagen betonar regeringen att de båda bolagen bör undersöka om radio kan sändas via digital-tv-nätet istället.

Den digitala utvecklingen är explosiv och det är närmast omöjligt att idag säga vilka tekniska skepnader framtidens radio kommer att ta. Det menar kulturminister Leif Pagrotsky som sagt nej till radions dab-utbyggnad, men ja till att testa modernare digitalradioformer.

Irritation inom regeringen
Enligt vad Ekot erfar finns en irritation på regeringskansliet över vad som upplevts som ytliga och dab-fixerade underlag från Sveriges Radios ledning till departementet.

Bland annat har SR-ledningen till regeringen hävdat, liksom i Ekot, att SVT:s digitala tv-teknik som heter dvb-t inte skulle fungera mobilt och för radio, vilket den gör. Det bekräftar Ingela Lindahl affärsutvecklingchef på utsändningsbolaget Teracom.

– Dvb-t fungerar fär mobilt bruk, säger hon.

Man skulle kunna sända digitalradio i dvb-t?

– Ja, det skulle man kunna göra.

Tv-tekniken fungerar för radio
Att tv-tekniken fungerar för radio medger Sveriges Radios avgående utvecklingschef Jan Engdahl.

– Vi behöver inte testa eftersom vi vet att det fungerar för radio. Tekniken har stora likheter så när det fungerar mobilt för tv så kommer det också att fungera mobilt för radio, säger han.

Men idag sänder alltså SR och SVT i varsitt digitalformat trots att ett gemensamt vore billigare.

SR och SVT uppmans till samarbete
Dubbleringen irriterar SVT-ledningen och kulturdepartementet och i den nya skrivelsen till riksdagen om digitalradio betonar regeringen att de båda bolagen bör samarbeta om sändningsteknik.

Så nu träffas ledande företrädare för SR och SVT efter nyår för att diskutera ett möjligt samarbete. Knäckfrågorna är om radiokanalerna får plats i tv-etern och hur det hela ska betalas.

Den part som tjänar på dagens dubbla digitalnät, Teracom, har begärt uppemot 200 miljoner kronor av SR för att lägga radio i digital-tv-nätet, en summa som ansvariga på Teracom inte vill kommentera.

Radio- och tv-verket ska på regeringens uppdrag under tre år följa och utvärdera alternativa tekniker för radiosändning. Ett uppdrag som denna gång inte gick till Sveriges Radio.

Per Gulbrandsen
per.gulbrandsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".