Allt fler anmäler felbehandling i vården

Allt fler patienter anmäler att de blivit felbehandlade i vården. Antalet anmälningar till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, har mer än fördubblats de senaste 15 åren.

60-åriga Britt Ekström i småländska Braås utanför Växjö har anmält två läkare till HSAN. Hon fick diagnosen ryggvärk, när hon i själva verket hade skelettcancer.

– Redan när jag var färdigbehandlad för min bröstcancer hade jag ont i ryggen. Det brydde de sig inte om. Läkaren sa med ett flin på läpparna att ”du ska börja styrketräna, gå med stavar och simma”. Vilket gjorde att jag blev ännu sämre, säger Britt Ekström.

Upptäckte skelettcancer
Britt Ekström berättar att hon var färdigbehandlad för sin bröstcancer sommaren 2001. Men trots att hon redan då klagade över ryggvärk, skickades hon inte på röntgen. I februari 2004 ordinerades hon motion mot smärtorna. Först sommaren 2004, sedan hon bytt läkare, upptäcktes skelettcancern.

Hos Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, växer högarna av anmälningar för varje år. 1990 kom det in knappt 1 500 anmälningar. Förra året var det över 3 600 och det ser inte ut att bli färre i år.

Men att missnöjet växer behöver inte betyda att vården har blivit sämre, säger HSAN:s generaldirektör Annika Marcus. Anmälningarna motsvarar en så liten del av all vård som ges, att det är omöjligt att dra några statistiska slutsatser om vårdens kvalitet.

Folk frågar mer idag
Annika Marcus menar istället att många ifrågasätter vården på ett sätt som tidigare var otänkbart. Det gäller inte minst alla de 40-talister som nu börjat komma upp i pensionsåldern.

– Folk ifrågasätter auktoriteter mer. Man ifrågasätter läkare, domare och lärare, säger hon.

Ett annat skäl är att förväntningarna ökat på vad läkare kan åstadkomma. Människor idag vill vara evigt unga, livslängden har ökat, och det går också att bota fler sjukdomar. Därför är det svårare att acceptera om man inte blir frisk, hävdar Annika Marcus.

– Många människor har svårt att acceptera när deras anhöriga drabbas av sjukdomar. Man vill gärna tro att hade jag fått reda på det dag ett av sjukdomen hade det gått att bota. Alltså måste det vara någons fel att man inte upptäckte sjukdomen, säger hon.

Viktigt att anmäla
Britt Ekström fick rätt diagnos först sedan hon bytt läkare. För henne var det viktigt att anmäla det som hänt.

– Jag var så arg. Jag visste att jag var felbedömd, det här skulle de ha upptäckt mycket tidigare. Då hade jag sluppit minst ett halvår med ryggvärk, säger hon.

Britt Ekströms läkare fick ingen disciplinpåföljd av HSAN.

Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".