Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommun vill driva gymnasium som bolag

Publicerat fredag 30 december 2005 kl 17.05

Kammarrätten i Stockholm har beslutat att ta upp den principiellt mycket viktiga frågan om en kommun får göra om sitt kommunala gymnasium till en friskola och driva den i bolagsform. Enligt Skolverket ska det inte tillåtas.

– Just på skolområdet har man ansett att man inte kan bolagisera. Då kan man inte heller bakvägen starta en fristående skola i ett helägt kommunalt bolag. Fristående skolor är ett komplement till kommunens egen verksamhet. Vi ser det som principiellt viktigt och det behövs ett uttalande från domstol i frågan, säger Ingegärd Hilborn, chefsjurist på Skolverket.

Politikerna i barn- och utbildningsnämnden i Storumans kommun vill göra om den kommunala gymnasieskolan, Luspengymnasiet, till en friskola. Tanken är att den, åtminstone till att börja med, ska drivas av ett helägt kommunalt bolag.

Principiellt viktig fråga
Skolverket har sagt nej, kommunen överklagade till länsrätten, som sa ja, skolverket överklagade och strax före jul meddelade kammarrätten prövningstillstånd i den principiellt viktiga frågan.

Tidigare har Tom Tits i Södertälje fått nej av Skolverket att bli en kommunbolagsägd fri grundskola. Den prövningen har inte kommit lika långt, rättsligt.

Erik Abel Ejderud, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Storuman säger att syftet är få en bättre koppling mellan gymnasiet och näringslivet för att fler elever ska få jobb. På sikt ska även företagare komma in i skolbolaget

”Företagen vill inte sponsra”
– Man kan ju inte satsa i skolan från företagen om man om man bara har den i kommunal regi. Jag kan tänka mig att ett företag inte är villigt att sponsra en utbildning på annat sätt än att man är delägare i ett bolag.

Skolverket anser det viktigt att det finns kommunala politiker tar ansvar för skolan, men Mikael Rombe, rektor vid Luspengymnasiet, tror att verksamheten kan fungera även i bolagsform.

– Man får ju en styrning på ett annat sätt, men jag ser inte att det skulle bli några stora problem från min horisont som rektor från skolan, säger han.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".