Smäller högt.

Nyåret firas med smällar trots förbud

Trots att nyårssmällare förbjöds för fem år sedan smäller det kraftigt mellan husen nu inför nyårshelgen. Även om kinapuffarna försvunnit från affärerna så finns det gott om ljusfyrverkerier som låter.

Det är viktigt att det smäller tycker Bröderna Tiglat och Sargon Poli från Tumba som just köpt fyrverkerier till nyår.

– Det är själva saken att har du fyrverkerier ska det smälla, det är själva känslan.  

Är det svårt att tänka sig en fyrverkeripjäs utan smäll?

– Självklart skulle man kunna tänka sig det men det skulle vara lite tråkigare. Man vill ju att det ska höras. Om man köper en bomb som är hur stor som helst så vill man ju att det ska låta också, inte bara att det syns

Reglerna kan kringgås
Fyrverkerier kring nyår är vackert, men skrämmer samtidigt både djur och människor. En lagskärpning för fem år sedan gjorde att fyrverkerier som bara hade knalleffekt, exempelvis kinapuffar förbjöds. Men det går att kringgå reglerna. En knall kan kombineras med en ljuseffekt och därmed blir smällaren godkänd.

Varje år skadas enligt socialstyrelsen fortfarande mellan 200 och 300 personer i olyckor i samband med fyrverkerier och Svenska Kennelklubben, som var med och drev på lagskärpningen är inte nöjd med utvecklingen.

Många av landets hundar lider svårt av smällarna och enligt Hans Rosenberg, presstalesman för Svenska Kennelklubben, smäller det lika mycket idag som för fem år sedan.

– Första året märktes det skillnad och det blev tystare men därefter har alltså märkt att det har ökat igen. Detta märker vi genom våra medlemmar och också enskilda hundägare som ringer till Svenska Kennelklubben och påtalar problemen där de bor att det smäller väldigt mycket före och efter nyår.

Svårt att kontrollera
Det är Räddningsverket som bär ansvaret för att fyrverkerireglerna efterlevs. Myndigheten testar och godkänner fyrverkerier och ska samtidigt kontrollera vilka pjäser som säljs.

Men möjligheterna att kontrollera butikerna är begränsade, medger Kjell Brobäck, verksamhetsansvarig vid Räddningsverket. Inför nyår har fyrverkeriförsäljningen i sex butiker kontrollerats i hela landet.

– Vi som myndighet kanske inte har möjlighet att följa upp det. Det har inte polisen heller.

Betyder det alltså att kritikerna har rätt när de säger att det är lika mycket smällar idag som det var före lagskäpningen?

– Ja, det kan mycket väl vara så att det förekommer lika mycket knallar. Däremot så förekommer det inga smällare. Förr så kastade man in ryska smällare i folksamlingar och det har försvunnit, säger Kjell Brobäck, verksamhetsansvarig vid Räddningsverket.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".