Fångarna strejkar.

Utökad hungerstrejk på Guantánamo

I det amerikanska fängelset på Guantánamobasen på Kuba fortsätter fångarnas protester. Den hungerstrejk som inleddes i somras har under julveckan utökats. Just nu hungerstrejkar nästan en femtedel av fångarna. De protesterar mot sättet de blir behandlade på.

För många av fångarna som sitter på Guantánamo har det nu snart gått tre och ett halvt år av ovisshet. De har inte fått några specifika anklagelser riktade mot sig och få har fått tillgång till advokater. Fångarna är, enligt Bushregeringen, illegala kombattanter och kan därför sitta fängslade på obestämd tid utan att få veta varför.

I augusti inledde några av fångarna en hungerstrejk i protest mot förhållande i fängelset och den 11 september i år, fyraårsdagen av attackerna mot USA, var det 131 fångar som deltog. Under hösten sjönk antalet successivt.

Men nu under jul- och nyårshelgen är det återigen allt fler som hungerstrejkar. Sedan juldagen är det 84 fångar av dem runt 500 som sitter på basen som vägrar att äta. Fängelseläkare tvångsmatar fångarna med sond för att de ska överleva.

Enligt den amerikanska militären så behandlas alla fångar på ett bra och mänskligt sätt. I ett skriftligt uttalande från basen säger man att ”hungerstrejken stämmer väl överens med den träning man får av Al Qaida, och att det bara är ett sätt från fångarna att få medias uppmärksamhet”.

Fördömandena mot USA:s fängelse på Kuba har genom åren varit många. Bland andra Internationella Röda Korset anklagar USA för att använda tortyr.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".