40 nya lagar införs 2006

Nästa år får Sverige en ny utlänningslag. Det har Ekot berättat mycket om under året som gått. Men det införs även en hel andra regler i Sverige efter nyår.

Det är drygt 40 nya lagar och knappt 100 nya förordningar som det gäller att hålla reda på under det nya året.

En ny lag handlar om leveranssäkra elnät. Du ska få ersättning från elbolagen om ett elavbrott varar mer än 12 timmar. Ju längre avbrott desto högre ersättning. På samma område får du enligt nya regler ersättning om du byter från eluppvärmning till till exempel fjärrvärme från och med nästa år.

Å andra sidan höjs tv-avgiften med 48 kronor per år och även vissa skatter på energi vilket gör att bensin, diesel och villaolja blir lite dyrare.

Tobaksskatten höjs
Dessutom höjs skatten och därmed priset på röktobak och lågpriscigaretter. Och apropå cigaretter, från och med nyår blir det förbjudet att sälja lösa cigaretter och cigarettpaket med mindre än 19 cigaretter.

Från justitiedepartementet kommer också nya regler. Maskeringsförbud i vissa demonstrationer införs, dessutom utökas möjligheterna att DNA-testa och registrera misstänkta brottslingar. Dessutom införs flygförbud över svenska fängelser från och med nya året.

Nya bestämmelser om förpackningar införs också. Alla dryckesförpackningar utom de till juice och mejerivaror ska från och med det nya året gå att panta.

Handledarutbildning för körkort
Och har du ett barn som ska börja övningsköra måste du från och med 2006 gå en särskild handledarutbildning. Men å andra sidan, studerar du och har barn höjs studiebidraget. Dessutom höjs barnbidragen och flerbarnstillägget med hundralappen, och dessutom sänks räntan på studielånen något.

På jobbsidan införs bland annat de så kallade plusjobben i stat och kommun som ska gå till dem som varit arbetslösa i minst två år. Det införs också en lärlingsutbildning för arbetslösa ungdomar mellan 20 och 25 år.

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".