Flera döda i attacken.

Bombexplosion på indonesisk marknad

I Indonesien dödades minst sju människor vid ett bombattentat mot en marknad på lördagsmorgonen. Bomben exploderade vid en kristen marknadsplats i staden Palu i Sulawesi-provinsen.

Minst sju människor dog och 53 skadades, enligt polisen. Bland annat såldes griskött vid marknaden, griskött är förbjudet för muslimer som utgör den stora majoriteten här i Indonesien.

Ögonvittnen beskriver ett blodigt kaos där många människor fick armar och ben bortsprängda. Dagens attack kommer samtidigt som polisen ihela Indonesien är i förhöjd beredskap av oro för bombattentat i samband med helgerna.

Polisen misstänker hämnd
Polisen säger att man misstänker att al-Qaida-inspirerade terrorister planerar attentat, detta som hämnd mot att en ledande islamist nyligen dödades av polisen i en skottväxling. Varje år de senaste åren har självmordsbombningar utförts i Indonesien. De senaste i oktober, när turistön Bali angreps av flera självmordsbombare.

Dagens attentat, med en hemmagjord bomb innehållande spikar, inträffade i en region där det finns en betydande kristen minoritet. Polisen tror inte att attacken har samband med al-Qaida-inspirerad terrorism. Den här delen av centrala Sulawesi har i flera år haft blodiga sammanstötningar mellan muslimer och kristna.

Länder avråder resande
I en av de värsta incidenterna för drygt ett år sedan halshöggs tre kristna skolflickor och så sent som i somras dog 22 männinskor vid ett bombattentat i en kristen stad i Sulawesi. Många länder har avrått medborgare från att åka till Indonesien nu på grund av den förhöjda terrorrisken, och regeringen här har i flera veckor sagt att man har dokument och vittnesmål som tyder på att extremister planerar attacker.

De flesta av Indonesiens muslimer praktiserar en måttfull form av islam, men på senare år har det också vuxit fram flera extremistiska nätverk. Det värsta terrordådet inträffade i oktober 2002, då över 200 människor, mest turister från Västländer, dödades på Bali.

Nils Horner, Denpasar, Indonesien
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".