Ohly nobbar EU för kollektivavtalen

Vänsterpartiet kommer att kräva ett utträde ur EU om inte Sverige kan behålla kollektivavtalen som de fungerar idag, förklarade Lars Ohly i Ekots lördagsintervju på nyårsaftonen.

Avgörande för vänsterpartiets beslut blir en kommande dom i EG-domstolen, som ska avgöra om de stridsåtgärder som Byggnads vidtog mot det lettiska företaget Laval i Waxholm var tillåtna.

– Det blir oerhört viktigt och där är jag helt överens med Erland Olausson, vice ordförande i LO, som sa att om EG-domstolen går på det här lettiska företagets linje då får LO ompröva sin positiva inställning till EU-medlemsskapet. Jag är helt överens om att den här frågan är så viktig.

Så om det inte går Sveriges väg, som du vill att det ska gå att vi kan behålla kollektivavtalen på det sättet som vi har det nu, då kommer ni att kräva en folkomröstning om ett utträde ur EU?

– Innebär EU-medlemskapet att vår möjlighet att hävda kollektivavtalen inte längre kvarstår menar jag att då ska vi snarast se till att lämna denna union.

Under trettonhelgen håller det splittrade vänsterpartiet kongress i Göteborg. En ödeskongress anser många. De olika grupperingarna som brukar kallas förnyare och traditionalister förväntar sig att partiledaren markerar var han står. Så här beskriver Lars Ohly sin position.

– I så fall skulle jag definitivt höra till den första gruppen som är mer realpolitisk och som inser att vår uppgift inte är att stå vid sidan om och ha rätt utan vår uppgift är att få rätt genom att ändra verkligheten. Då krävs det ibland att man kompromissar och att man också ibland faktiskt får göra principiellt svåra avväganden. Till exempel att gå med på saker som man egentligen inte tycker är bra därför att helheten trots allt går i rätt riktning.

Då skulle du kunna kalla dig förnyare och ingå i den gruppen som kallas förnyare?

– Det tycker jag att nästan alla vänsterpartister gör i den meningen att de är realpolitiker och är beredda att kompromissa för att nå resultat.

Johan Lönnroth kallar de andra för nykommunister…

– Ja, det är en definition som han får förklara.

Margit Silberstein
margit.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".