Varje dag utan snö innebär att fler kan värma sig.

Överlevnad enda målet i kallt Kashmir

Tio minusgrader i tunna tält och hus utan riktiga tak, det är situationen för många jordbävningsdrabbade i norra Pakistan. Det har nu snart gått tre månader sedan bergsbyarna nästan helt raserades där och hjälporganisationerna vet att tiden är knapp för att hinna hjälpa alla innan det är för sent.

Sonny Andersson som arbetar för Rädda Barnen i Kashmir vet inte hur han ska svara på frågan om vad som behövs mest.

– Allt saknas, allt. Det behövs mer av allt och det handlar just nu bara om överlevnad. Ungefär 40 procent av barnen som vi har undersökt är undernärda till exempel. 50 procent är inte vaccinerade. Det blir en ond spiral och det handlar mycket om artikel sex i barnkonventionen om rätten till överlevnad den här vintern. Det är vad vi får inrikta oss på.

Värme och skydd enda om gäller
Sonny Andersson arbetar just nu i byn Mansehra i Kashmir och där är det kallt nu, ner till minus tio grader. Men han är glad för att snön ännu inte har kommit för varje dag utan snö betyder att några fler kan få någonstans att värma sig. För värme och skydd är det enda som kan hjälpa framförallt barnen som ännu springer omkring barfota i leran.

Rädda Barnen jobbar med att de hus och skolor som byggs får plåttak. Sammanlagt har en och en halv mil plåttak burits upp på de ofta farliga stigarna som leder upp till byarna. Men när den flera meter djupa snön kommer går det inte att bygga och väderprognosen för området talar om snö redan i morgon.

Vintern skördar offer
Kirsten Zaat arbetar för FN i Pakistan och hon säger att varken FN:s eller Pakistans helikoptrar kan frakta upp hjälp när vädret nu blir värre.

Drygt 80 000 människor dog i jordbävningen och Sonny Andersson vet att vintern kommer att öka på dom siffrorna.

– Det är närmast ett mirakel om inget barn kommer att dö bara i de få byar vi är under vintern. Vi vet att barn kommer att dö, så är det, säger Sonny Andersson från Rädda Barnen.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".