Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Österrike tar över efter oroligt EU-år

Österrike har nu tagit över EU:s ordförandeskap och ett nytt år har börjat. Österrikes förbundskansler Wolfgang Schuessel tar över efter ett mycket turbulent EU-år och han har presenterat ett ganska återhållsamt och försiktigt program för våren.

Men det kan ändå inte undvikas att några av EU:s stora stridsfrågor dyker upp igen i vår och orsakar nya konflikter.

Det som skulle kunna bli österrikarnas värsta huvudvärk är EU:s insomnade författning som hamnade på hyllan efter ett dubbelt nej i folkomröstningarna i Frankrike och Holland i våras. På toppmötet i juni i år ska EU-länderna göra om det är dags att försöka väcka författningen till liv igen men sannolikt sker inte det förrän nästa år, det vill säga 2007.

Diskussion om utvidgning
Österrike måste ändå se till att författningen hålls vid liv och kommer redan i januari att hålla en konferens där Europas framtid ska diskuteras.

En annan potentiell stridsfråga där österrikarna själva kanske häller bensin på brasan, är den fortsatta diskussionen om EU:s utvidgning. Österrike har en mycket stark opinion mot att EU blir större och den österrikiska regeringen försökte redan i höstas att förhindra att Turkiet får förhandla om fullt medlemskap. I

vår ska EU avgöra om Rumänien och Bulgarien är mogna för att bli EU-medlemmar som planerat 2007 och då håller alltså Österrike i ordförandeklubban. Utrikesminister Ursula Plassnik har dessutom varnat för att Turkiets och Kroatiens medlemsförhandlingar kanske inte kan komma igång förrän i juli, det vill säga först när det österrikiska ordförandeskap är slut.

Oroliga för lönedumpning
Den mycket omstridda frågan om fri tjänstehandel i Europa blir också en het fråga i vår om inte Österrike lyckas med sitt försök att få bort frågan från dagordningen tills vidare.

Regeringen i Wien vill att EU-kommissionen drar tillbaka sitt förslag om att öppna gränserna för tjänstehandeln. Förslaget måste skrivas om anser Österrike som hör till de EU-länder som är mycket oroliga för att billig arbetskraft från EU:s nya medlemsländer ska ta de nya jobben och på sikt orsaka lönedumpning i Österrike.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".