Dålig kontroll av läkemedelsanvändning

Naturläkemedel i kombination med vanliga läkemedel kan vara farligt. Men i sjukvården tar man inte reda på om de patienter man behandlar samtidigt tar naturläkemedel, visar en studie gjord i Göteborg. Mer än var tionde patient använde naturläkemedel när de var inlagda på sjukhus.

Susanna Wallerstedt är forskare på sektionen för klinisk farmakologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Jag är rädd att det ofta glöms bort, helt enkelt. Det finns inte så mycket kunskap att få om naturläkemedel, men det är ett ämne som uppmärksammas mer och mer. Vi lär oss allt mer om naturläkemedels effekter, risker i samband med andra läkemedel och biverkningar, säger hon.

Varje år säljs naturläkemedel för runt en miljard kronor. Men trots att de flesta någon gång ätit, och många tar naturläkemedel dagligen, så antecknas detta inte rutinmässigt i sjukjournalerna. Patienter på sex kliniker på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg kontrollerades.

Mer än var tionde använde naturläkemedel samtidigt som de var inlagda på sjukhuset.

Endast i ett fall fanns journalanteckningar om naturläkemedelsanvändning och det berodde inte på att läkarna frågat.

– Just den patienten hade som rutin att ta med sig sina burkar till läkarbesöken, och då tog hon med sig alla, även naturläkemedlen, berättar Susanna Wallerstedt.

Hittills har det varit okänt i vilken omfattning sjukvården tar hänsyn till eller överhuvud taget tar reda på och dokumenterar om patienter samtidigt tar naturläkemedel. Studien visar att patienternas användning av naturläkemedel förbises av sjukvården. I många fall innebär det risker för att de olika läkemedlen interagerar, det vill säga att effekten av en behandling uteblir och att patienten blir sämre.

– Det som är mest omtalat är johannesört, som man vet påverkar vårt vanligaste läkemedels metaboliserande enzym i levern. Den gör att koncentrationen av andra läkemedel minskar. Därmed ökar risken att man inte får den effekt man önskar av de läkemedel man ger, säger Susanna Wallerstedt.

Man vet att naturläkemedlet ginseng kan påverka blodsockernivåerna, men också risken för blödning.

– Det har man sett i en studie, att det är förknippat med ökad blödningsrisk i samband med operation. Så det är viktigt att vi från sjukvårdens sida uppmärksammar om patienter tar ginseng, säger Susanna Wallerstedt.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".