Ukraina får mindre gas.

Ryssland stänger av gasen till Ukraina

Uppdaterad 17:50
Ryssland stoppade på söndagen naturgasexporten till Ukraina efter att de två länderna inte kunnat komma överens om priset. I förlängningen hotar konflikten också gasleveranserna till EU-området.

Trots försök in i det sista att hitta en kompromiss är Moskva och Kiev nu indragna i en öppen konflikt om gasen.

Den ryska energijätten Gazprom stoppade på söndagen en fjärdedel av den naturgas som levereras till Ukraina, det motsvarar just vad Ukraina konsumerat. Resten, tre fjärdedel går vidare till olika EU-länder, främst Tyskland, och Gazprom hävdar att de leveranserna kommer att fortsätta som tidigare. 

Konflikten får effekter i Europa
Men redan har till exempel Polen meddelat att de inte får lika mycket gas som tidigare. Det finns alltså en klar risk att konflikten kommer att spilla över på EU-området som får en fjärdedel av sin naturgas från Ryssland. Det kan inte uteslutas att Ukraina även i fortsättningen kommer att ta en del av den gas som passerar genom landet men som alltså är avsedd för EU.

Ryssland har krävt en mycket kraftig prishöjning på sin gas, priset ska bli mer än fyra gånger högre än idag. Som det är idag subventionerar Ryssland Ukrainas gaskonsumtion kraftigt. Ukraina accepterar att priset ska bli mer marknadsanpassat men de anser att Ryssland tagit i alltför häftigt och de vill att höjningen ska ske etappvis.

Vill förhandla
Ukraina anklagar också de styrande i Moskva för att ha politiska motiv, prishöjningen ska vara en vedergällning för att Ukraina vänt sig från Ryssland och mot väst. Efter att Gazprom på söndagen avbrutit exporten uppmanade Ukrainas president Viktor Jusjtjenko Ryssland att återgå till förhandlingsbordet.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".