Ungdomar attackerade nyårsfest i Ronna

Uppdaterad 16:45
Nyårsnatten i landet har som vanligt inneburit mycket arbete för polisen. Men det har inte varit mer fylleri och bråk än andra nyårsnätter. I Södertäljestadsdelen Ronna var det en stökig natt och i Märsta, norr om Stockholm urartade en nyårsfest, vilket ledde till att en person dog.

Det var strax efter tvåtiden på nyårsnatten som polisen fick ett larm om att en man var knivskuren i en lägenhet i Märsta. När polisen kom dit var mannen död. En 42-årig man som nu är misstänkt för mordet greps i lägenheten.

Nyårsnatten har över lag varit lugn i landet. Men som vanligt har polisen haft mycket att göra framförallt med allt för berusade personer. I Markaryd skadades en man i handen när han skulle avfyra en fyrverkeripjäs.

Stökigt i Södertälje
I Södertäljestadsdelen Ronna där det i höstas bröt ut ett bråk var det också en stökig natt berättar vakthavande befäl Mikael Mattiésen vid Södertäljepolisen.

– Det är ett ungdomsgäng där som har dragit omkring. De har hållit på och härjat ett tag. Som vi upplever det försöker de provocera igång polisen för att få ett nytt bråk där igen. Det har handlat om falskringningar och annat som började redan i fredags.

– På nyårsaftonen tog de sig in på en privat fest där det fanns både vuxna och barn. Där slängde ungdomarna in smällare, en del misshandel har förekommit, föremål stals och bilarna utanför festlokalen attackerades.

Vet ni vilka ungdomarna är?

– Ja, en del av dem vet vi vilka de är.

Är det samma personer som var inblandade i bråken i höstas?

– En del av dem är det, säger Mikael Mattiésen vid Södertäljepolisen.

De fyra personerna har under söndagen anhållits.

Örebropolisen har haft en ovanligt våldsam nyårsnatt. Nio män har anhållits för olika våldsbrott och ett 40-tal personer har omhändertagits för fylleri.

Kommunens fyrverkeri stals
Dessutom fick polisen i Örebro rycka in för att rädda kommuns nyårsfyrverkeri. Några ungdomar stal det bara timmar innan 12-slaget och de hann fyra av en del raketer innan polisen ingrep. De tre ungdomarna i 13 -14 års åldern som misstänks för dådet kördes hem till sina föräldrar.

På flera håll i landet har människor skadats av fyrverkeripjäser. I Härryda, öster om Göteborg, träffades en 25-årig man i ansiktet när han skulle skjuta upp en fyrverkeripjäs.

I Kristianstad träffades en man av en raket. Han fick föras till sjukhus. I Markaryd skadades också en man. Vid universitetssjukhuset Mas i Malmö har åtta personer vårdats för mindre skador.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".