New York-borna firade av ett lugnt år.

Mer lugn i förr så våldsamma New York

I den en gång så våldsamma mångmiljonstaden New York fortsätter kriminaliteten att minska. Färre rån, färre bilstölder och framför allt en sjunkande mordstatistik. Inte på 40 år har det begåtts så få mord som under förra året.

Ja, 2005 har varit ett ljust år för New York-borna. I alla fall sett till antalet brott som begåtts i stan. Den som letar i statistikböckerna får bläddra tillbaka ändå till 1963 för att hitta ett år då det begicks färre mord än under 2005.

New York, som under 80-och början av 90-talen hade rykte om sig att vara en i vissa kvarter livsfarlig stad, har verkligen förändrats. 1990 mördades över 2 200 människor i stan, 2005 var det drygt 500.

Brottsligheten minskar
Trenden har varit tydlig de senaste åren, men många har förutspått att kriminaliteten i en så här stor stad inte kan fortsätta att sjunka, vilket alltså inte verkar stämma. För 17:e året i rad, minskar nu brottsligheten.

Det här är något som går på tvärs med utvecklingen i flera andra amerikanska storstäder. Enligt statistik som tidningen New York Times har tagit del av så ökar antalet mord i stora städer som Boston, Philadelphia och Houston.

Mörkare undantag finns
Det finns olika uppfattningar om vad minskningen i New York beror på. Förklaringarna sträcker sig från den så kallade nolltoleransen, till att New York har blivit en mycket polistät stad, men också att drogen crack, som på 80-talet ledde till våldsamma gänguppgörelser och extremt våldsamma narkomaner, nästan helt har försvunnit.

Men också i New York finns det mörkare undantag. Allt fler grips för vapeninnehav, antalet våldsamma skottlossningar ökar, liksom antalet offer som skadas av skjutvapen.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".