Ingen avspänning mellan Indien och Pakistan

Det blev ingen avspänning mellan Indien och Pakistan vid säkerhetskonferensen i Kazakstan. De båda ländernas ledare vägrade att tala med varandra, trots att länderna står på randen till fullt krig. Men innan han lämnade Kazakstan öppnade ändå Indiens ledare Atal Behari Vajpayee dörren på glänt.
–Indien är redo att överväga gemensam patrullering, tillsammans med Pakistan, av den omstridda gränsen i Kashmir, sa den indiske ledaren Atal Behari Vajpayee vid en presskonferens idag, alldeles innan han lämnade Kazakstan för att flyga hem till Indien. Injicera optimism Därmed injicerade Vajpayee lite optimism i en konferens som annars hotat att sluta med enbart dystra miner; detta sen de indiska och pakistanska ledarna behandlat varandra med iskyla, samtidigt som artilleridueller ekat olycksbådande över gränsen i Kashmir. Stoppa islamiska extremister Vi och Pakistan bör arbeta tillsammans för att stoppa islamiska extremister från att ta sig in i indiska Kashmir, sa Vajpayee. Pakistans ledare Pervez Musharraf har tidigare också föreslagit observatörer vid gränsen, men Musharraf har velat se en ökad roll för FN. Indiens ledare avvisade idag tanken på att någon tredje part skulle vara med och övervaka gränsen. Stoppa infiltrationen Det är fortfarande oklart om Vajpayees uttalande idag innebär ett reellt steg framåt, och om det kan omsättats till konkret samarbete vid gränsen med Pakistan. Skeptiker i Indien säger att om de 700.000 indiska soldater som idag finns i Kashmir inte kan stoppa infiltrationen, är det svårt att se hur en betydligt mindre observatörsgrupp ska kunna göra det. Stänga träningsläger Indien kräver mer än att infiltrationen stoppas; man vill också att träningsläger för militanta grupper inne i Pakistan stängs och att det man kallar terroristernas infrastruktur förstörs. Först då är Indien redo att svara med en diplomatisk upptining och med att börja dra tillbaka trupper från gränsen. Den pakistanska sidan anser att man redan gjort vad som är rimligt för att stoppa infiltrationen och tillmötesgå Indien, och Pakistan vill nu först se Indien ge någonting tillbaka, kanske i form av en militär avspänning. Pakistans ledare Musharraf befinner i en svår sits: Indien har alltmera fått viktiga Västländers stöd i kravet på att Musharraf ger de militanta grupperna ett dråpslag. Men samtidigt finns en stark, potentiellt våldsam hemmaopinion i Pakistan, som anser att de militanta grupperna är frihetshjältar som slåss mot indiskt förtryck i Kashmir.
Nils Horner, New Delhi
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".