Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Trafiken ska göras säkrare för äldre

Publicerat söndag 1 januari 2006 kl 16.45

Trafiksäkerheten för äldre måste bli bättre. Det anser Vägverket som tillsammans med en rad organisationer och myndigheter nu startar ett arbete med att få ner antalet olyckor med äldre inblandade.

Idag är personer över 65 år överrepresenterade. 85-åriga Mary Ljungkvist känner sig ofta osäker i när hon går i trafiken.

– Det är inte bra som det är, säger hon.

Vad är det som inte är bra?

– Jag tycker att de har lite bråttom när de kör. För min del tycker jag att det är för höga trottoarkanter. De har jag ramlat på två gånger och brutit armen en gång.

Mary Ljungkvist som tar sig fram längs den hårt trafikerade Klostergatan i Jönköping med sin rollator ser gärna en satsning på äldre och trafiksäkerhet. Hon liksom många andra äldre tycker att det har blivit hetsigare i trafiken.

75-åriga Hasse Ahlkvist kör själv bil varje dag.

– Det är tuffare idag. Det är de här odödliga mellan 18 och 24 som de borde titta på istället.

Tror du att man kan göra något för att göra trafiken snällare för äldre människor?

– Jag tror att det kan vara lättare för den som är 65 och man ska ta beslut om att sluta köra att man har ett läkarintyg som bedömer. Då känns det tryggare.

Enligt Vägverkets statistik är äldre överrepresenterade i dödsolyckor både när det gäller bil, cykel eller som gångtrafikanter. Var fjärde omkommen i trafiken är över 65. Det handlar om upp mot 150 personer årligen, en siffra Vägverket nu vill halvera fram till 2010.

– I grunden så är en äldre person skörare och de klarar heller inte så stort krockvåld som yngre gör. Istället för en svår olycka kan det bli en dödsolycka av en äldreolycka, säger Jörgen Persson som är vägverkets nationella samordnare för projektet.

Ett 20-tal myndigheter och organisationer, däribland flera pensionärsorganisationer deltar nu i det nystartade arbetet med att ta fram olika åtgärder för att göra trafiken säkrare för äldre. En del är att hjälpa äldre inse när man inte längre är lämplig att köra bil, men det handlar framför allt om olika praktiska åtgärder så att man kan fortsätta röra sig ute i trafiken såväl med bil och cykel som till fots.

– Om man tittar på bilen så ser vi att korsningsolyckor är ett problem. Vi har traditionella områden att jobba med där också som bältesanvändning. Tittar man på cykelsidan så är det framförallt bristen på cykelhjälm som är ett problem. När det gäller fotgängare så har vi det här med övergångsställen.

Känns det som man tidigare tappat bort de äldre i trafiksäkerhetsarbetet?

– Nej, det tror jag inte. Däremot lyfter vi fram dem nu och det är ju en stor grupp som ökar, säger Jörgen Persson på Vägverket.

Till sommaren ska ett paket med åtgärder vara klara.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".