Oroligheter att vänta.

Kaos och anarki hotar utan vapenvila

Vid midnatt löpte den bräckliga palestinska vapenvilan ut och ingen av de militanta organisationerna vill förnya den. I Gaza fortsätter anarkin och kidnappningarna medan president Mahmoud Abbas kräver stopp för kaoset.

På söndagen rövades en italienare bort i staden Khan Yunis i den södra delen av Gazaremsan. En liten grupp inom den militanta organisationen al-Aqsamartyrernas brigader sa sig ligga bakom kidnappningen. Men efter några timmar befriades italienaren av palestinska säkerhetsstyrkor som omringat huset där han hölls fången.

Kidnappningar blir allt vanligare i Gazaremsan. Det har blivit en metod för mindre grupper att skaffa sig uppmärksamhet och utrymme i media. Men för det mesta släpps gisslan ganska snart utan att ha skadats. Det gäller också de tre britter som släpptes under lördagen efter att ha varit bortrövade i tre dagar.

Det är tydligt att den palestinska myndigheten har förlorat greppet över händelseutvecklingen i Gaza. Förutom kidnappningar pågår blodiga klanstrider, väpnade ockupationer och attentat mot myndigheter och internationella organisationer, raketattacker mot israeliska mål och polisen står för det mesta handfallen.

I sitt nyårstal krävde president Mahmoud Abbas att lag och ordning återinförs. Han påpekade att anarkin skadar palestiniernas trovärdighet och ger Israel anledning att strunta i fredsprocessen.

Det här är saker som Abbas har sagt tidigare vid flera tillfällen, men utan att något egentligen händer. Det ständiga kravet från omvärlden att de palestinska grupperna skall avväpnas har den palestinska myndigheten inte heller hörsammat. Och ingen av de militanta grupperna har följt uppmaningen att förlänga den vapenvila som rådde fram till årsskiftet och som den största gruppen Hamas i stort sett har hållit sig till. Men nu finns ingen vapenvila längre ens på pappret.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".