Kurder i moskén i Arbil börjar planera pilgrimsresan direkt efter beskedet. Foto: Christer Fridén/SR.

Kvoterad pilgrimsfärd till Mecka

I januari är det åter dags för muslimernas årliga stora pilgrimsfärd till Mecka. En resa som det är varje muslims plikt att genomföra förutsatt att han eller hon har råd. Men det handlar inte bara om pengar. Det gäller också att få tillstånd att åka.

Ekot var med när namnen på 2006 års lyckliga pilgrimer offentliggjordes i Arbil i irakiska Kurdistan:

I den stora al-Sawaf-moskén i Arbil och inför en förväntansfull publik läser en tjänsteman i pilgrimslotteriet upp vilka som får åka till Mecka den här gången. Ja, det heter egentligen inte pilgrimslotteriet, men det är som ett lotteri.

Omkring 40 000 muslimer i de kurdiska provinserna Arbil och Duhok har lämnat in en ansökan att få åka på hadj, så kallas pilgrimsfärden till profeten Mohammeds Mecka i Saudiarabien.

Men Mecka klarar inte att ta emot alla som vill komma dit, därför kvoteras pilgrimerna. De saudiska myndigheterna bestämmer hur många som får resa från varje land varje år. Så av dom 40 000 i Erbil och Duhok är det bara 2 300, knappt sex procent, som får göra sin hadj den här gången. Och de lyckliga dras som i ett lotteri där Farez Kerim Birdaud hade turen på sin sida.

– Jag är mycket lycklig, det känns som att vara född på nytt.

– Det här är en religiös plikt och när du gör den så känns det som att sväva fram över hela världen, säger en glädjestrålande Farez Kerim Birdaud.

– Nu skall jag ringa all mina släktingar, vänner och arbetskamrater och berätta att jag får åka på hadj. Men jag måste också be dem alla om förlåtelse för allt dumt jag har gjort och betala alla mina skulder för om jag inte kommer tillbaka hem igen så vill jag dö förlåten och skuldfri.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".