Barnombudsmannen: Fler barn blir agade

Trots att Sverige har ett förbud mot barnaga sedan 1979 så blir många svenska barn fortfarande slagna. Barnombudsmannen Lena Nyberg får nu signaler från flera håll om att barnagan dessutom ökar.

– Vi får mer och mer signaler om att det är barn som utsätts för fysisk bestraffning, och vi vet också att antalet anmälda barnmisshandelsbrott ökar. Det finns en risk att det ökar i samhället, säger Lena Nyberg.

Det är i barnombudsmannens kontakt med polis, sociala myndigheter och åklagare som det framkommit att barnagan tycks öka.

Mycket liten del anmäls
En av de kontakterna är Johnny Järlefelt, som är kammaråklagare i söderort i Stockholm. Han arbetar med barn och familjeärenden, och säger att en mycket liten del av barnagan anmäls, men att den är så omfattande att han skulle kunna fylla en fotbollsplan med föräldrar som gjort sig skyldiga för brott.

– Min erfarenhet är att om det skulle vara så att samtliga fall som innebär att ett barn blir utsatt för misshandel skulle anmälas, och att man som åklagare använder de tvångsmedel som finns till buds, då skulle jag kunna fylla Söderstadion med anhållna föräldrar, säger Johnny Järlefelt.

Svårt fastställa omfattningen
Det är svårt att fastställa hur omfattande barnagan är. Dels eftersom barnen som utsätts inte själva anmäler brottet, och dels för att agan många gånger sker i hemmet och därför inte uppmärksammas av vittnen utanför familjen, säger barnombudsmannen Lena Nyberg.

– Det här är en fråga som det är mycket svår att få kunskap om, för det är naturligtvis så att vare sig barnen eller föräldrarna är särskilt öppna med vad som hänt, säger Lena Nyberg.

I många fall där aga ändå leder till en brottsanmälan så har åklagare Johnny Järlefelt uppmärksammat att anmälan har gjorts av de sociala myndigheterna, och att familjen sällan känner till att barnaga är förbjudet även i uppfostringssyfte.

– Ganska ofta så är det fråga om anmälningar från socialtjänsten där kanske det anmäls att pappa slår till med öppen hand när barnet inte gjort sin läxa, i ren omedvetenhet om att deras fysiska tillrättavisningar som tillfogar barnet smärta faktiskt är brott, säger Johnny Järlefelt.

Information till föräldrar
Åklagare Johnny Järlefelt efterlyser att myndigheter och barnavårdscentraler skulle ta ett större ansvar och upplysa föräldrar om gällande lag.

Barnombudsmannen Lena Nyberg ser nu att det finns ett ökat behov av information för att stoppa utvecklingen att allt fler barn får fysiska bestraffningar.

– Jag tror att det som är viktigt är att man lyfter den här frågan gång på gång i informationssammanhang, eftersom det hela tiden kommer nya generationer av föräldrar.

– Nu finns det risk för att det är mer fysisk bestraffning, och då måste man fundera kring om man kan öka informationen, om man återigen kan sätta in mer av informationsinsatser, för att se till att det här inte blir en trend, säger barnombudsmannen Lena Nyberg.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".