Ny fiskestrid mellan Norge och Ryssland

En ny strid mellan Norge och Ryssland har seglat upp på fiskeriområdet. Sedan nyåret har Ryssland infört förbud för import av färsk, odlad norsk lax. Den innehåller för mycket bly och kadmium hävdas det. I Norge misstänker man andra motiv bakom införselstoppet.

”Norsk lax är förföljd!” löd rubriken på tidningen Dagbladets ledarsida i nyårshelgen. Det ryska importstoppet från och med nyårsdagen ser Dagbladet, och många andra i Norge, som senaste kapitlet i en följetong som löpt i minst ett årtionde, allt sedan den billiga, odlade norska laxen började sitt segertåg in i butiksdiskar och restauranger världen över.

EU vill medla
Konkurrenterna vill hejda den, med mer eller mindre justa metoder är andemeningen. Senaste året har inte minst utförseln till Ryssland stigit brant. Den ser nu ut att snart stå för tio procent av Norges hela laxexport.

Just då påstår sig ryska hälsovårdsmyndigheter ha funnit otillåtna kvoter av tungmetaller. Fram med bevisen, kräver norska Mattillsynet, och pekar på andra länder som gett godkänt.

Strax före jul skickade fiskeriminister Helga Pedersen brev till Moskva och nu har också EU, som har hälsoregler liknande Norges, sagt sig villigt att medla i konflikten. Det är väl OK, säger expeditionschefen Magnor Nerheim på fiskeridepartementet.

– Det som det till syvende och sist rör sig om är att de ryska myndigheterna har tillit till att fisken vi exporterar från Norge är trygg.

En av många tvister
Helst vill alltså Norge sopa bort eventuella tvivel på den odlade laxens ofarlighet utan EU som mellanhand. Laxstriden är annars bara en av flera tvister på sista tiden som berör fiske, ekonomi och hav, där Norge och Ryssland har behov av att överlägga.

Det har gällt övervakningen av tjuvfiske kring Svalbard och gränsdragningen i Barents hav. Under veckoslutet kom också beskedet om att laxstriden tas upp på ett särskilt möte Moskva i nästa vecka.

Bengt Lindroth Ekots Nordenkorrespondent
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".