V samlar kraft efter två oroliga år

På torsdag börjar vänsterpartiet sin kongress i Göteborg efter två turbulenta år med Lars Ohly som partiledare. Nu ska partiet samla kraft inför valet i höst. Stig Henriksson, som är en av partiets förnyare, tycker att det är viktigt att partiet nu vågar välja.

– Jag tror det är viktigt att de beslut som fattas får en inriktning som så att säga pekar mot framtiden och inte bakåt. Det gäller frågor som jag gärna ser en ändring på som synen på EU-medlemskapet, synen på regionalpolitiken och synen på offentlig sektor som en motor i ekonomin bland annat.

Stig Henriksson är kommunalråd i Fagersta där vänsterpartiet har egen majoritet. Han vill bland annat att vänsterpartiet ska ha en mindre EU-kritisk inställning och ge större möjligheter till regioner och kommuner att själva fatta beslut. Han har suttit med i partistyrelsen men lämnar nu eftersom han säger att han inte längre tycker sig ha tid med det.

”Lovar för mycket”
På kongressen kommer mycket av diskussionen att handla om partiets valplattform. I det förslag som finns heter det bland annat att det bör skapas 200 000 nya jobb inom offentlig sektor. Stig Henriksson tycker att det är ett exempel på att vänsterpartiet ibland har en förmåga att lova lite väl mycket.

– Vår trovärdighet står och faller med om vi orkar göra prioriteringar på riktigt och också då visa hur vi har tänkt oss att finansiera de saker vi driver, på riktigt. Jag tror att vår svagaste sida ute bland medlemmarna, det är inte att vi inte anses vilja väl utan det är förmågan och genomförandekraften. Det hänger väldigt mycket på trovärdighet i ekonomiska frågor. Där är vi inte riktigt starka idag.

”Inne på fel väg”
I valet 1998 fick vänsterpartiet 12 procent, i valet 2002 drygt åtta. I opinionsmätningarna under hösten ligger partiet på runt sex procent. Stig Henriksson menar att det är ett uttryck för att dagens parti är inne på fel väg och hoppas att partikongressen leder till förändring.

– Jag är väldigt resultatorienterad av mig. Vi gjorde en viss kursändring och nu kan vi konstatera resultatet och då tycker jag att man kanske bör överväga att gå tillbaka till en mera så att säga framtidsinriktad politik, säger Stig Henriksson, vänsterpartiet.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".