Bofors får fortsätta leverera till Indien

Exportkontrollrådet anser inte att det finns någon anledning att stoppa Bofors leveranser av ammunition och reservdelar till Indien på grund av konflikten med Pakistan om Kashmir. Miljöpartisten Lars Ångström har krävt att leveranserna ska frysas.
–Trots risk för kärnvapenkrig mellan Indien och Pakistan finns ingen politisk majoritet för att tillfälligt stoppa exporten, säger Lars Ångström. Svensk export Exportkontrollrådet är ett råd av politiker som är knutet till IPS, Inspektionen för strategiska produkter, som hanterar svensk export av krigsmaterial. Politikerna i exportkontrollrådet möttes idag utan att ta upp exporten av krigsmaterial till Indien. –Det finns inget aktuellt ärende som behandlar Indien eller Pakistan säger IPS chef Lars Hjalmar Wrede till Ekot. Ytterligare leveranser Tidigast om ett år kan det bli aktuellt att ta ställning till eventtuellt ytterligare leveranser av svenska kanoner till Indien från Bofors Defence, som numer är ett amerikanskt företag. Ett avtal från 1986 garanterar att Indien kan få köpa ytterligare kanoner, till dom 410 dom har, om det kan anses vara en följdleverans. Det försäljningsavtalet går före Sveriges deklaration att stater som riskerar att hamna i krig inte ska få köpa svenska vapen. Det är enligt statsminister Göran Persson bara en FN-resolution mot vapenleveranser till Indien som kan stoppa den svenska vapenförsäljningen. Svagare kontrakt Sverige säljer också mycket annan krigmaterial till Indien och även till Pakistan. Där grundar sej försäljningen på något svagare kontrakt om följdleveranser som politikerna skulle kunna ha lättare att påverka, till exempel om EU agerar säger IPS-chefen Lars Hjalmar Wrede. Förslag i riksdagen Vänsterpartiets riksdagsledamot Berit Johannesson har också förslagit i riksdagen att den svenska vapenexporten ska frysas. Lars Ångström hävdar att Sverige på egen hand kan bryta vapenförsäljnignsavtalen med Indien: –Man kan inte hänvisa till ett papper och ett avtal när utvecklingen går mot en ökad risk för kärnvapenkrig. Man måste se konsekvenserna och handla därefter, säger Lars Ångström.
Erik Ridderstolpe, politisk reporter Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".