Dyrt infria Mona Sahlins krav på säker el till hushållen

Kraven på säkrare elnät och sänkta elpriser går inte att kombinera. Det anser energibolaget EON som kräver ett helt nytt system för reglering av elpriset. Jan Erik Olsson är informationschef på EON Elnät.

I december beslutade riksdagen om ett lagförslag som innnebär att nätföretagen måste kunna erbjuda säkrare elnät.

Men den modell som Elmyndigheten använder för att räkna ut om nätföretagens priser är skäliga, gör det omöjligt att höja leverenskvaliten. Modellen tar nämligen ingen hänsyn till dom investeringar som görs, säger Jan Erik Olsson:

EON vill nu skrota den här modellen och införa det system som används i England. Det tar hänsyn till kvaliten på elen när den räknar ut priset, säger Jan erik Olsson men har ändå inte lett till höjda priser i England, säger han.

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin vill inte ställa upp på en bandad intervju, men i ett skriftligt svar skriver hon att det är olyckligt att elföretagen börjar diskutera prisnivåer innan de gjort dom nödvädiga investeringarna.

EON och regeringen pratar alltså om varandra, EON anser inte att de kan börja investera i säkrare el om de inte får ett nytt system för reglering av elpriset. Medan regeringen anser att företagen först måste investera och sen räkna på elpriset.

Och Jan Erik Olsson är rädd att det här får till konsekvens att elföretagen inte kommer våga investera.

Men Mona Sahlin håller inte med och skriver att det nu är det dags för bolagen att börja leverera det som kunderna faktiskt betalar för, nämligen leveranssäker el.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".