Utredning om hets mot judar läggs ned

Uppdaterad 16:45
Justitiekanslern lägger ned förundersökningen om misstänkt hets mot folkgrupp på ett kassettband som såldes i en bokhandel vid Sveriges största moské, Stockholmsmoskén.

Ekot avslöjade i november att Stockholmsmoskéns butik sålde ljudkassetter med antisemitiska uttalanden.

På kassetten hördes en röst uppmana till Jihad, och rösten bad Gud om hjälp att utrota judarna.

Började utreda
Samma dag som Ekot rapporterade om att såna kassetter såldes i butiken hos Stockholmsmoskén, beslöt JK att inleda en förundersökning om detta kan vara fråga om yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp.

Samma dag gjorde också polisen husrannsakan i moskébutiken, men utan att finna just dessa kassetter.

JK ville ha kassetterna från Sveriges Radio, men Sveriges Radio nekade att lämna över kassetterna till Justitiekanslern med hänvisning till att det var källmaterial som inte lämnas ut.

Justitiekanslern bedömer att han inte har möjligheter att komma vidare med sin granskning utan de här kassetterna och lägger därför ned förundersökningen.

Svårt att bevisa
JK skriver också att även om han fått kassetterna så skulle det kunna vara svårt att avgöra vem som är ansvarig för innehållet.

Dessutom skulle det vara svårt att bevisa att brottet inte har preskriberats om en misstänkt skulle påstå att den tiden hade gått ut. 

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".