Säljrekord för nya bilar 2005

Försäljningen av bilar ökade med fyra procent år 2005 jämfört med året innan, enligt branschorganisationen Bil Sweden. Fler personbilar än väntat registrerades och för lastbilar var det snudd på försäljningsrekord.

Den svenska ekonomin går starkt. Det är i alla fall vad branschorganisationen Bil Sweden anser sig kunna utläsa ur sin statistik över fordonsförsäljningen för 2005.

Försäljningen av både tunga och lätta lastbilar ökade med drygt tolv procent jämfört med år 2004.

Nästan rekord
En så kraftig ökning har bara uppmätts en gång tidigare sedan statistiken började föras på 40-talet.

– Det visar att man har en positiv syn på att investera från företagen. Hantverkare köper lättare lastbilar och åkerierna och transportbranschen köper tunga fordon, säger Wolff Huber, vd för Bil Sweden

Antalet nyregistrerade personbilar ökade med fyra procent under 2005 jämfört med 2004. Det var bättre än vad organisationen tidigare räknat med.

Den starka utvecklingen kan också leda till att man höjer över prognosen för 2006, som nu ligger på 270 000 nyregistrerade bilar.

Svenska bilar i topp
Listan över de bilar sålde bäst i Sverige förra året toppas av Volvo och Saab, med modellerna V70, V50 och Saabs 9-5 i topp.

Det höga bensinpriser har dock bidragit till att ett visst trendbrott kan skönjas, enligt Wolff Huber.

– Man håller fast vid svenska bilar, men man tittar samtidigt efter både miljöbilsalternativen och de mindre varianterna, säger Wolff Huber.

Magnus Thorén
magnus.thorén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".