Omvändelse villkor för tsunamihjälp

Thailändska barn vittnar om att vissa kristna organisationer ställer religiösa villkor för hjälpen till tsunamidrabbade. Det framgår av en kommande undersökning som Rädda Barnen och Unicef har gjort.

Vissa kyrkor kräver att hjälpbehövande ska gå i kyrkan och bli kristna för att de ska få hjälp.

– Tyvärr berättar barn och ungdomar att föräldrar har blivit utsatta för ganska starka påtryckningar i vissa byar. För att få hjälp av starkt religiösa grupper har man varit tvungen att antingen omvända sig till kristendomen eller att man måste besöka kyrkan för att över huvud taget få tilldelning av ris eller andra
förnödenheter, säger Inger Östergren på Rädda Barnen, som arbetar med tsunamiuppföljningen i Syd- och Sydostasien.

5 000 barn har utfrågats
Det senaste halvåret har svenska och brittiska Rädda Barnen och FN:s barnfond Unicef arbetat med en undersökning av hur barn i tsunamidrabbade delar av Thailand har det. 5 000 barn har intervjuats i undersökningen.

Ännu är resultaten inte klara, men Inger Östergren som arbetar för Rädda Barnen i Thailand, säger att många barn berättar liknande historier, om hur människor som blivit kristna fått hjälp med mat och boende, medan de som vägrat inte fått hjälp alls.

– Där de religiösa organisationerna är väldigt aktiva har de familjer som har övergått till kristendomen fått mycket mera hjälp.

Hjälporganisationer ställer villkor
Enligt Inger Östergren är det små kristna organisationer som ställer villkor för sin hjälp. Hon vill inte nämna några namn, men säger att inga svenska kyrkor finns bland dem som pekas ut.

Hur vanligt det är att kristna hjälporganisationer ställer religiösa villkor för katastrofhjälp är oklart. Undersökningen som Unicef och Rädda Barnen gjort i Thailand blir klar först i februari.

Viktig fråga att diskutera
Men Inger Östergren, som även tidigare hört rykten om att vissa organisationen villkorar katastrofhjälp, tycker att det är viktigt att diskutera frågan redan nu.

– Detta är ett oroväckande moment att några inte bryr sig om de grundläggande mänskliga rättigheterna utan att man går förbi det och villkorar något som är så viktigt, det vill säga få hjälp, stöd och skydd i ett akut läge, säger hon.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".