"Mediebilden av v är det stora problemet"

När vänsterpartiet inleder sin kongress i Göteborg är en av de stora frågorna partiets valplattform. Camilla Sköld Jansson, som sitter i partistyrelsen, tycker att det är viktig att vänsterpartiet går till val på att förstärka den offentliga sektorn.

– Jag tror att det viktiga är angreppssättet. När det gäller arbetslösheten och samhällsutvecklingen menar vi att den offentliga ekonomin är en viktig drivmotor. Vi har starkt folkligt stöd för att vård, skola och omsorg ska vara skattefinansierade, säger Camilla Sköld Jansson.

I förslaget till valplattform heter det bland annat att det bör skapas 200 000 nya jobb inom offentlig sektor. Det står också att partiet vill att samhället återtar och återreglerar det som ska ägas och drivas gemensamt.

Av det gamla gardet
Camilla Sköld Jansson tillhör dem som ibland kallas traditionalisterna i partiet. Hon menar att det är viktigt att presentera tydliga mål i en valplattform.

– Vi menar allvar med att vi vill ha jobb åt alla. Vi vill ha full sysselsättning och vi vill att en tydlig del av detta ska vara jobb i offentlig sektor. Vi har sagt 200 000 arbetstillfällen, säger Sköld Jansson.

Kritisk till journalistiken
Under de senaste åren har mycket utrymme i medierna ägnats åt interna bråk inom vänsterpartiet. Camilla Sköld Jansson tycker att bilden är snedvriden.

– Självklart pågår en diskussion i partiet. Det finns de som är kritiska, men det är fortfarande så att den stora partimajoriteten står bakom den politik vi för. Bilden av att vi skulle vara så splittrade, som media framställer oss, stämmer inte, säger hon.

Opinionen påverkas
Hon tror också att denna bild av partiet är huvudförklaringen till att partiet nu ligger på runt sex procent i opinionsmätningarna.

– Det handlar inte alls om att väljarna inte har tilltro till vår politik, för det är jag övertygad om att man har. Däremot har vi tapp i opinionen, eftersom bilden är att vi är så oense om allting och att det är interna bråk och splittring. Det är problemet menar jag, inte politiken, säger Camilla Sköld Jansson, riksdagsledamot och ledamot i vänsterpartiets styrelse.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".