Situationen i bergen är svår.

Oväder stoppar hjälp till Pakistans hemlösa

I Pakistan ställer kraftigt regn, snöoväder och blåst till med problem för hjälporganisationerna. Vägar har blivit blockerade och flygtransporter med förnödenheter har ställts in till de hemlösa efter jordbävningen i höstas.

Joakim Eriksson som är hjälparbetare för Röda Korset i staden Balakot beskriver vädersituationen.

– Kallt regn har fallit nästan utan uppehåll de senaste två dagarna. På 200 meters höjd ovan oss faller det snö. Man ser att det ligger snö på bergen runtomkring, berättar han.

De senaste två dagarna har ovädret slagit till. Joakim Eriksson har sitt läger i en dal och han ser snön högre upp i bergen.

Ställt in hjälpsändningar
Dålig sikt har gjort att FN, pakistanska armén och olika organisationer fått ställa in hjälpsändningar med helikoptrar och flygplan.

Ungefär tre miljoner människor blev hemlösa vid jordbävningen i oktober. Fortfarande är behovet stort av tält med kaminer, filtar och kläder. Gyttja, laviner och kraftiga stenras gör det också svårt att ta sig fram med lastbil på vägarna.

Ett tyskt team från Röda korset sitter insnöade längre upp, säger hjälparbetaren. Han och kollegorna i Balakot tvingades på måndagen ställa in försörjningen av dricksvatten till två byar.

– Vi har inte kunnat nå igenom till två byar med ungefär 800 personer som vi försörjer med rent vatten, säger Joakim Eriksson.

Vatten rinner in i tälten
Joakim Eriksson beskriver situationen i bergen som hemsk. Det är svårt för de hemlösa att hålla vattnet utanför tälten i lervällingen.

– Det regnar in i tälten som är av dålig kvalité. Man har inte fått upp tillräckligt med presenningar för att täcka. Man har också problem med att dränera undan vatten, säger Joakim Eriksson.

Samtidigt rapporterar läkare nu om alltfler fall av luftvägsinfektioner i Pakistan.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".