Allt färre söker asyl i Sverige

För tredje året i rad minskar analet asylsökande. Under förra året tog Migrationsverket emot 17 530 asylansökningar, vilket är 25 procent färre än året innan.

En tydlig minskning i flyktingströmmen märks inte minst från Balkan, men också från forna Sovjetunionen, till exempel från Vitryssland, Armenien, Georgien och Ryssland.

Men det finns också länder från vilka antalet asylsökande i stället ökar. Exempelvis kommer det allt fler personer från Irak, Burundi, Eritrea och även från Bulgarien som har blivit det fjärde största asyllandet.

Romer från Bulgarien
Från Bulgarien är det nästan uteslutande romer som kommer till Sverige för att söka asyl.

Men för tredje året i rad minskar alltså den totala strömmen av asylsökande till Sverige. Migrationsverket tror att den största förklaringen är Schengensamarbetet, med bland annat fingeravtryckssystemet Eurodac som leder till att allt färre personer söker asyl i flera EU-länder.

Migrationsverket tror också att arbetet mot människosmuggling och trafficking har blivit effektivare.

Läget har förbättrats
Svenska Amnesty menar att läget i vissa länder har blivit bättre och därför är det färre asylsökande.

Men generalsekreterare Carl Söderberg ser EU:s politik som en viktig förklaring till att allt färre asylsökande kommer till Sverige.

– Vi vet ju att EU-länderna har gjort det svårare för asylsökande att ta sig till EU för att söka asyl genom en rad olika åtgärder, bland annat en strängare viseringspolitik. När antalet asylsökande ökar från något land gör man det svårare för dem att ta sig till EU, säger han.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".