Gasbråk kan påverka svenska konsumenter på sikt

Sedan Ryssland igår stoppade leveranserna av naturgas till Ukraina, har flera länder i Europa också drabbats och får nu mindre gas i sina nät. Det ryska statliga bolaget Gazprom anklagar Ukraina för att stjäla gas från de ledningar som går genom landet och som förser Europa med naturgas. Och även om Sverige inte berörs direkt så kan gasbråket på sikt även påverka svenska konsumenter.

Sverige använder ytterst lite naturgas jämfört med många andra europeiska länder. Från Ryssland importerar vi ingen gas alls, all svensk gas kommer från gasfyndigheter i Nordsjön och importerar via ledningar från Danmark.

Om Rysslands beslut att stänga av Ukrainas gasimport kommer leda till brist på naturgas i västeuropa så kan det driva upp priserna. Men, priset på den svenska gasen kommer inte stiga på kort sikt, eftersom priset är bestämt i fasta avtal som löper på lång tid. Det säger Anders Mathiasson som är vd för den svenska branschorganisationen Gasföreningen.

”Politiska motiv ligger bakom”
Flera experter som Ekot talat med tror ändå att de svenska konsumenterna i förlängningen kan påverkas av gasbråket. Marian Radetski, professor i Nationalekonomi tror att det ligger politiska motiv till att Ryssland stoppas gasexporten till Ukraina och det skapar oro på energimarknaden.

Även elpriserna kan komma att påverkas av gasbråket. Vissa elkraftverk i Europa som eldar med naturgas kan växla sin produktion och använda kol eller olja istället. Det kan påverka elpriset. Även handeln och priset på utsläppsrätter för koldioxid kan påverkas. Men, hur den så kallade marknaden ser på saken är svårt att säga idag. Handeln med olja och andra energislag ligger i stort sätt nere eftersom det är fortfarande är helgstängt på flera av de viktigaste börserna.

Erik Boman
erik.boman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".