Intresset för att leta mineraler slår rekord

Höga malmpriser har satt fart på gruvbranschen å intresset för att leta mineraler i Sverige slog rekord under 2005. Det säger Jan-Olof Hedström som är chef för myndigheten Bergsstaten dit man skickar ansökningar om man vill få tillstånd att leta efter mineraler.

Jan-Olof Hedström är chef för Bergsstaten, den myndighet som behandlar ansökningarna om undersökningstillstånd. När han nu kan summera året som gått ser han att antalet ansökningar om undersökningstillstånd uppgick till 425. Den förra toppnoteringen löd på 384, och den är från år 1996.

Högre investeringar
Han kan också konstatera att mer pengar än tidigare investerades i mineralletning förra året. Ungefär 330 miljoner kronor...en ökning med 80 miljoner jämfört med det föregående året.

Geografiskt så är det tre områden som är mest intressanta för gruvbolagen: Norrbottens län, Västerbottens län och Bergslagen. Vart och ett står de för en tredjedel av ansökningarna.

Peter Öberg
peter.oberg@sr.se

Det är främst guld och silver som är intressant, men nu märks det också att priserna på koppar har stigit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".