Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Tankning av etanol blir säkrare

Publicerat tisdag 3 januari 2006 kl 04.00
Etanolpumpar byggs om.

Flera bensinstationer som säljer miljöbränslet etanol E85 bygger nu om sina anläggningar, efter de riktlinjer som Räddningsverket har tagit fram. Anledningen är att etanol är mer lättantändligt än bensin.

På en av OKQ8:s stationer i Stockholm har man precis monterat om etanolpumparnas munstycken, berättar säkerhetschefen Johan Ingvarson.

– Vi har tagit bort den upphakningsmekanism som finns på pistolventilen, det vill säga det handtag som kunden håller i. Det kan man på de ändrade pumparna inte sätta fast så att man kan gå ifrån bilen under tankning. Risken för att exempelvis en brand skulle uppstå till följd av statisk elektricitet minimeras tack vare att man hela tiden håller i handtaget under hela tiden man tankar, säger han.

Snabb utbyggnad
Utbyggnaden av antalet etanolpumpar i landet har gått mycket fort det senaste året. För bara några månader sedan fanns etanolpumpar på 260 av landets bensinstationer. Idag är de över 300 bensinstationer och utbyggnaden fortsätter i snabb takt.

Baksidan med etanol är att det är mycket mer lättantändligt än bensin. Dessutom kan etanol även antändas i slutna förvaringskärl.

Det här är något som bensinbolagen inte har analyserat och uppmärksammat tillräckligt, tycker Räddningsverket, som därför tillsammans med bensinbolagens branschorganisation Svenska Petroleuminstitutet tagit fram nya regler som ska göra tankningen med etanol säkrare.

Fler ändringar
Förutom att montera bort upphakningsmekanismen på pumparnas munstycke måste de ledningar där etanolcisternerna fylls på förses med flamskydd, så att en eventuell brand inte sprids ner i tanken.

En annan åtgärd handlar om nivåmätningen i cisternen, så kallad pejling, berättar Björn Herlin, brandingenjör på Räddningsverket.

– Man ersätter pejling med en trästicka i stället för en stålsticka, för även stickan för pejling av cisternen kan orsaka en gnista och en antändning genom statisk elektricitet, säger han.

Fördelar med etanol
Men trots brand- och explosionsriskerna, och de nya skärpta reglerna kring tankning med etanol vill Johan Ingvarson på OKQ8 tona ned riskerna och istället framhålla fördelarna.

– För den enskilda är det absolut inte farligare än bensinen. Totalt sett är det här en positiv utveckling därför att det är ett vänligare drivmedel gentemot miljön, säger han.

Katarina Schulz
katarina.schulz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".