Tiodubbling av DNA-tester med ny lag

Nästan en tiodubbling av antalet DNA-tester och kraftigt höjda kostnader redan under det kommandet året blir konsekvenserna för SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium, av den nya lagen som tillåter att fler brottsmisstänkta DNA-testas.

– Inledningsvis har vi ett praktiskt problem att få allt att fungera, säger Tore Olsson som är biträdande chef för SKL.

Idag genomför SKL omkring 5 000 jämförande DNA-tester per år. Men i och med den nya lagen, som gör att DNA test tillåts genomföras på folk som bara är skäligen misstänkta för brott som kan ge fängelse, så kommer antalet prov mångdubblas.

Har redan gjort förstärkningar
Redan för det här året räknar SKL, polismyndigheten som genomför testerna, med att antalet jämförande DNA-test bli upp mot 30 000 vilket bara det innebär en kostnadsökning på cirka 20 miljoner.

SKL har också redan nu anställt mer personal och förbättrat sin tekniska standard för att klara ökningen. Men Tore Olsson tror att det på sikt blir många fler tester än 30 000 per år.

– Det kan bli 50 000--100 000 per år, säger han.

Får mer pengar av RPS
För åren 2007--2009 beräknar Rikspolisstyrelsen i sitt budgetunderlag till regeringen att de nya testerna kommer kosta ungefär 70 miljoner kronor mer per år än idag.

Rikspolischefen Stefan Strömberg hälsar till Ekot via sin pressavdelning att SKL ska få de pengar som man behöver för att kunna genomföra testerna.

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".