Europa skärper invandringslagar

Land efter land i Europa inför nu en hårdare lagstiftning mot människosmuggling, men också mot invandring. I dag förklarar Spanien, EU:s ordförandeland, att fängelsestraffen måste höjas för smugglarna och att det bör bli svårare att få asyl.
Spanien idag, igår var det Italien och i fredags antog Danmark ett helt paket av nya invandrarlagar som bedöms vara Europas strängaste. Får inte stanna om de överklagar I förra veckan skärpte också Storbritannien reglerna för asylsökande så att flyktingarna inte får stanna kvar i landet om de överklagar ett avslag på sin ansökan. Våg av hårdare lagar En våg av hårdare lagar stiftas nu runt om i Europa. De främlingsfientliga partiernas stora framgångar, särskilt efter 11 septemberattackerna i USA, är ett av skälen till detta och till att den illegala invandringen nu ska bli tema nummer ett under EU-toppmötet i Sevilla under midsommarhelgen. Flera länder vill skärpa EU-bevakningen Spanien, Tyskland, Frankrike och Storbritannien driver frågan om bättre bevakning av EU:s yttre gränser och vill helst se en gemensam gränspolis för hela EU. Ekonomiska hot mot ursprungsländerna Storbritannien vill att EU tar till ekonomiska hot mot de illegala invandrarnas hemländer medan Tyskland och Frankrike vill ha en hårdare, gemensam kontroll över invandringen. Ordförandelandet Spanien sätter den illegala invandringen högst på agendan vid sluttoppmötet - därefter tar Danmark vid som ordförandeland, vilket borde leda till att frågan om hårdare tag mot människosmuggling drivs än mer frenetiskt.
Christina Gustafsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".