200 miljoner väntar på ägare

Över 200 miljoner kronor ligger och väntar på tidigare aktieägare vid landets länsstyrelser, det visar Ekonomiekots beräkningar. Det handlar om bolag som har tvångsinlösts –- men där ägarna inte har kunnat spåras. De riskerar därför att gå miste om stora belopp.

Ett tiotal bolag har vänt sig till länsstyrelsen i Stockholm hittills i år och skickat in listor med namn på 1000-tals svårspårade aktieägare som sorteras in i hyllorna.

Det är bland annat tidigare ägare i ett bolag uppköpt av Taxi kurir och nära en halv miljon kronor som statliga Sveaskog inte lyckats betala ut till flera 100 tidigare aktieägare i Sveaskog förvaltning AB.

Företagsförvärv skapar problem
Det är vid företagsförvärv som problem kan uppstå när köparen tillskansat sig 90 procent av aktierna i ett företag ska de sista 10 procenten tvångsinlösas. Och en del av de här ägarna lyckas köpare eller Värdepapperscentralen aldrig spåra.

Dyker ingen ägare upp på tio år så kräver bolagen tillbaka pengarna. Det säger Anja Lindwall som är ansvarig för deponeringar på Länsstyrelsen i Stockholm.

Mest pengar väntar i Stockholm
Den absolut största delen finns i Stockholm; över 195 miljoner kronor. Men också ett tiotal miljoner sammanlagt har deponerats av företagen vid länsrätterna i Skåne och Västra Götaland.

Länsrätten menar nu att problemet med försvunna ägare börjar bli mindre tack vara ökad datorisering av aktiehandeln som gjort ägare lättare att spåra. Men fortfarande går 10 000-tals ovetande aktiesparare miste om miljonbelopp.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".