Kriminella ska snabbavvisas från Sverige

Migrationsverket planerar en särskild mottagningssluss där personer som inte har skäl att få asyl ska kunna snabbavvisas. Det beskedet fick representanter för flera kommuner i Småland och Blekinge på onsdagen. Bakgrunden är ökande problem med kriminalitet bland flera nya grupper av asylsökanden från östeuropa.
De senaste månaderna har en strid ström av människor kommit från östeuropa till Sverige. Enligt miggrationsverket har mång av dom inga klara skäl för asyl Istället tror man att det bland dom finns grupper med kriminellt förflutet som tagit sig till Sverige av andra skäl. Nu har migrationsverket därför börjat agera, bland annat med snabbavvisningar. Just nu letar man efter en plats där man kan öppna en speciell mottagningssluss där tveksamma ärenden kan snabbutredas, och dom som saknar asylskäl mer eller minder direktavvisas. Men det blir inte helt lätt: –Problemet kanske inte är så enkelt. Det syns ju inte utanpå vem som är vem, säger Hans Emanuelsson som är regionchef på Migrationsverkets södra region. Från dom kommuner som idag uppvaktade migrartionsverket och som sett ökande problem med brottslighet runt flyktingförläggningar, välkomnade man beskeden. Monika Widnemark är kommunalråd i Tingsryds kommun där ett tiotal asylsökanden just nu sitter häktade för olika brott: –Vi tar gärna emot flyktingar, men inte brottslingar. Vi har fått löfte nu om att vi inte ska behöva få ut brottslingar i kommunerna, utan att man ska lösa det här på annat sätt, säger kommunalrådet Monika Widnemark.
Daniel Rundqvist, Ekot i Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".