Studenter har svårare att få pengarna att räcka

Studenternas ekonomiska situation har försämrats, i alla fall enligt dem själva. En dryg tredjedel av Sveriges högskolestuderande tycker att studiemedlen räcker till en acceptabel levnadsstandard, det visar Högskoleverkets årsrapport idag. För sex år sen svarade 54 procent ja utan förbehåll på frågan om pengarna räcker.
Sara Lindskog studerar konstvetenskap och är en av dem som menar att det är omöjligt att leva på studiemedel. – Jag bor i en lägenhet som kostar 4 000 i månaden. Då blir det 2 500 kronor över efter hyran och det går bara inte, säger hon. Sara Lindskog är över 30 år och den gruppen utgör en tredjedel av alla studenter. Var femte student har barn och det är framför allt de som uppger att de inte alls klarar sig på studiemedel. Idag får en student, ung som äldre, med eller utan barn, ut ungefär 7 400 kronor i månaden, räknat på nio studiemånader. Det är cirka 300 kronor mer än för sex år sedan, då långt fler av studenterna tyckte att pengarna räckte till. Sigbrit Franke, chef för Högskoleverket tycker att man eventuellt borde ändra studiestödssystemet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".