Maktförändring i Sveriges största bolag

Makten över Sveriges största bolag, Ericsson, kommer att förändras. På torsdagen hålls en extra bolagsstämma där företaget ber aktieägarna att skjuta till 30 miljarder kronor, den största nyemissionen i svensk historia.
I dag finns det två maktblock som styr Ericsson, dels familjen Wallenberg med framför allt maktbolaget Investor, dels Handelsbankssfären med bland annat Industrivärden. Dom här två grupperingarna äger runt åtta procent av aktiekapitalet i Ericsson, men genom att sitta på röststarka A-aktier så kontrollerar dom nästan 80 procent av bolaget. Bakom det här ligger ett gammalt rösträttsystem där A-aktien har en röst, medan B-aktien bara har en tusendels röst. Och tanken har varit att det skulle bidra till ett stabilt ägande och skydd mot utländska uppköp. I morgon väntas Ericssons bolagsstämma ge klartecken till nyemissionen, dom stora ägarna, framför allt olika fonder, har dom senaste låtit meddela att dom är positiva till att skjuta till nya miljarder till det hårt pressade Ericsson. Men med ett viktigt villkor, att dom därefter efter också får mer att säga till om, att deras röstsvaga B-aktierna stämplas om från en tusendels röst till en tiondels. Formellt ska frågan först utredas, men eftersom både Wallenbergsarna och Handelsbankssfären nu pressas att gå med på kraven så innebär det också att dom gamla maktgrupperna förlorar sitt fasta grepp om Sveriges största företag, när 80 procent av rösterna minskar till 40 procent. AMF-pension, Alecta och andra stora institutioner kan då om dom agerar gemensamt på allvar hota den gamla maktgruppen, det medger även Arne Mårtensson som är styrelseordförande i Handelsbanken: –Det blir en viss maktförskjutning, men Handelsbankssfären och Investor har ju fortfarande ett mycket betydande inflytande i Ericsson även efter en förändring från en tusendels röst till en tiondels, säger Arne Mårtensson.
Sören Granath, ekonomireporter
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista