Miljöfarliga kylskåp från Electroluxfabrik

Electrolux har dom senaste fem åren tillverkat runt 900 000 miljöfarliga freonkylskåp per år i Indien. Kylskåpen görs med den form av freoner som är farligast för ozonskiktet, CFC, som också varit i förbjuden i i-världen sen 1996.
–Jag tycker att det är tråkigt att ett företag med svensk anknytning har bidragit till att användningen av CFC fortlever och därmed bidrar till att att ozonskiktet ytterliagare bryts ner. Vi vet ju att det har väldigt tråkiga konsekvenser, säger Eva-Lotte Sandin, expert på Naturvårdsverket. Larm om ozonhålet Efter larmen om ozonhålet i slutet av 80-talet slutade Electrolux med att tillverka kylskåp med den farligaste formen av freoner, CFC. De freonerna blev förbjudna i hela i-världen 1996. Men sen 1998 har Electrolux tillverkat 900 000 kylskåp med 300 ton CFC-freoner per år i Indien. Tillverkningen har skett i fabriker Electrolux tog över då, berättar tillverkningsansvarige Peter Silfwerbrand. –Så fort som möjligt försöker vi växla över och under den tiden fortsätter vi tillverka för att hålla marknaden och för att hålla fabrikerna i produktion. Annars är vi ur markanden och då kan vi inte sälja någonting, säger Peter Silfwerbrand. Begagnade kylskåp Det är olagligt att sälja begagnade kylskåp med dom farligaste freonerna till u-länderna.Men vad det gäller tillverkning i u-länderna så är CFC-freonerna inte förbjudna förrän 2010. Därför finns det inga juridiska problem för Electrolux. Moraliska synpunkter Men Naturvårdsverket tycker att det finns moraliska synpunkter på Electrolux. –Varhelst sådan här användning sker, med eventuella läckage, så är det förödande för ozonskiktet. Man kan ju bara vädja till deras samvete att detb här ska upphöra så fort som möjligt. –Jag håller med om det och det är därför vi svänger om tillverkningen så fort som möjligt, säger Peter Silfwerbrand, tillverkningsansvarig på Elecrtolux.
Daniel Värjö, reporter Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".