1 av 2
Bybor evakueras med hjälp av tillfälliga broar.
2 av 2
Klicka för stor karta.

Många döda i översvämningar på Java

I Indonesien har minst 59 människor dödats av plötsliga översvämningar. Det är främst ön Java som har drabbats.

Räddningsmanskap kämpar för att nå isolerade bybor efter de kraftiga översvämningarna i centrala Indonesien. Många människor är avskurna utan tillgång till mat och sjukvård.

Över 5 000 människor har blivit hemlösa på grund av vattenmassorna, som bildats efter hårt regnande senaste dagarna.

Lera och vattenmassor krossade hus
En del byar har förstörts när lera, vattenmassor och trädstammar vräkt in över bebodda områden och krossat hundratals byggnader. Det drabbade området ligger ungefär 90 mil öster om huvudstaden Jakarta.

– Jag trodde att jordens undergång kommit när flodvågen attackerade hus och affärer i min by, sa en man till nyhetsbyrån AP.

Påminner om tsunamins skador
Andra ögonvittnen säger att skadorna som översvämningen lämnat efter sig påminner om de efter tsunamin i Indiska oceanen 2004, även om de är i mycket mindre omfattning.

Översvämningar är vanliga vid den här årstiden i Indonesien, men många tror att problemet blivit värre på grund av omfattande skogsskövling i Indonesien, inklusive på nu drabbade Javaön, en av världens mest tättbefolkade.

Nils Horner, Singapore
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".