Användningen av betalkort ökar

Efter de många värdetransportrånen under hösten och uppmaningar till svenska folket att börja använda betalkort i stället för kontanter ökade kortanvändningen kraftigt i december förra året.

Branschen tror nu att ökningen kommer att hålla i sig även efter julhandeln.

– Utvecklingen går mer och mer mot kortbetalningen. Det är också en generationsfråga, ju yngre man är desto piggare är man på att använda kortet även för småbelopp. Det är mycket bra att man går över till kort därför att det är ett naturligt sätt att betala, det kostar inte så mycket att hantera det och det är säkrare eftersom man minskar risken för rån i butiker och av värdetransporter, säger Dag Klackenberg, vd för organisationen Svensk Handel.

Ökade med 21 procent
I december ökade kortbetalningarna med 21 procent enligt vad marknadsledande Babs uppger för Svenska Dagbladet idag. Babs sköter kortbetalningarna i vanliga butiker.

Och enligt Svensk Handels senaste statistik ligger nu andelen kortbetalningar på ungefär 56 procent, alltså mer än var annan, och beräknas öka på sikt.

Bankernas kampanj för kortbetalning och höstens många värdetransportrån och efterföljande debatt tycks ha fått svenskarna att ändra beteende.

Trendmässig förändring
Nu brukar ju kortköpen öka i december, 2004 med 15 procent och 2005 med 21 procent alltså, men den här gången tycks det vara en trendmässig förändring.

– Jag tror att den kommer att hålla i sig. Har man en gång vant sig vid att använda kort fortsätter man nog med det. Det finns ingenting som talar för att det skulle vara en tillfällighet att detta gick upp under julhandeln, säger Dag Klackenberg.

Den känsliga frågan om var kortavgifterna ska tas ut och hur höga avgifterna ska vara tycks gå mot en lösning.

– Vi befinner oss i den trevliga situationen att bankerna nu kommer med erbjudanden om sänkta kortavgifter. Då kommer vi från handeln att omedelbart svara med att förorda ökad användning av kort, säger Dag Klackenberg.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".