Wallenbergs grepp allt lösare

Under torsdagen håller Ericsson en extra bolagsstämma för att be aktieägarna investera 30 nya miljarder i företaget. Men priset för de nya pengarna är kraftigt minskat inflytande för både familjen Wallenberg och Handelsbanksfären. Deras gemensamma ägande i Ericsson kommer på sikt att halveras.
I dag finns det två maktblock som styr Ericsson - dels familjen Wallenberg med framför allt maktbolaget Investor - dels Handelsbankssfären med bland annat Industrivärden. De här två grupperingarna äger runt åtta procent av aktiekapitalet i Ericsson, men genom att sitta på röststarka A-aktier så kontrollerar de nästan 80 procent av bolaget. Bakom det här ligger ett gammalt rösträttsystem där A-aktien har en röst, medan B-aktien bara har en tusendels röst. Och tanken har varit att det skulle bidra till ett stabilt ägande och skydd mot utländska uppköp. I morgon väntas Ericssons bolagsstämma ge klartecken till nyemissionen - de stora ägarna - framför allt olika fonder - har de senaste låtit meddela att dom är positiva till att skjuta till nya miljarder till det hårt pressade Ericsson. Men med ett viktigt villkor - att dom därefter efter också får mer att säga till om - att deras röstsvaga B-aktierna stämplas om från en tusendels röst till en tiondels. Formellt ska frågan först utredas, men eftersom både Wallenbergarna och Handelsbankssfären nu pressas att gå med på kraven så innebär det också att dom gamla maktgrupperna förlorar sitt fasta grepp om Sveriges största företag - när 80 procent av rösterna minskar till 40 procent. AMF-pension, Alecta och andra stora institutioner kan då om de agerar gemensamt på allvar hota den gamla maktgruppen, det medger även Arne Mårtensson, styrelseordförande i Handelsbanken.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".