Tre poliser avskedades 2005

Det har inte blivit fler avskedanden av svenska poliser sedan den nya åklagargrupp som ska specialgranska polisbrott började arbeta, visar statistik från Rikspolisstyrelsens ansvarsnämnd.

Totalt avskedades tre poliser förra året efter att ha dömts för olika brott. Det är en positiv siffra, enligt riksåklagaren Fredrik Wersäll.

– Det finns väldigt många poliser och man kan konstatera att det rör sig om rätt få fall och det är ju glädjande. Och förmodligen finns det inte underlag för fler åtal, säger han.

Två har dömts för förskingring
Två av de tre avskedade polismännen hade dömts för förskingring och den tredje för grovt kvinnofridsbrott.

Utöver dessa har 27 poliser fått disciplinpåföljder som varning eller löneavdrag för mindre förseelser.

Dessutom valde sju själva att säga upp sig inför risken att avskedas. Men det totala antalet ligger ungefär på samma siffror från år till år.

Avsked påföljd för brott
Avsked är den naturliga följden för en polis som fälls för brott, men samtidigt är det bara runt tre procent av alla anmälningar mot poliser som leder till fällande dom.

Efter kritik mot att poliser utreder sina kolleger och för att öka förtroendet tillsatte riksåklagaren för ett år sedan en speciell åklagargrupp, den så kallade Riksenheten mot polisbrott.

Inte fler fällningar
Den sköter numera alla undersökningar kring brottsmisstänkta poliser, men den nya gruppen har inte lett till fler fällningar eller fler avsked, säger Fredrik Wersäll.

– Syftet med att inrätta den var ju inte att få upp antalet åtal i och för sig. De utredningar som har gjorts tidigare har inte kunnat peka på att det lagförs för lite. Utan syftet var att få till stånd en enhetlig rättsstillämpning över hela landet, att få en organisation med hög integritet och hög trovärdighet och effektivare utredningar. Och det tycker jag att vi har lyckats med.

Märker du att det har betytt någonting när det gäller förtroendet?

– De signaler vi är att den här enheten har uppfattats som en högt kvalificerad enhet med mycket stor integritet. Man har också ägnat stor möda att också förklara sina beslut på olika sätt. De signaler vi får är att detta uppfattas positivt, säger Fredrik Wersäll.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".