Monti svänger om fusioner

EU:s konkurrenskommissionär Mario Monti är på väg att svänga i sin mycket stränga syn på konkurrensfrågor. Framöver kommer han sannolikt att vara mottaglig för nya typer av argument när företag vill gå samman.
Enligt vanligtvis välunderrättade Financial Times är Mario Monti beredd att ta hänsyn till om kostnader kan sänkas när företag ska slås samman. Det är ett argument som han hittills inte varit mottaglig för. Och det kan komma att betyda en hel del för framtida fusioner. Hittills har kommissionen varit helt kallsinnig till sådana resultat, de ansvariga har bara sett till hur konkurrensläget förändras av att två företag blir ett. Men ett viktigt villkor kopplas till de nya tankarna. Nämligen att lägre kostnader också bollas vidare till kunderna, det får alltså inte vara så att den ökade effektiviteten bara leder till högre vinster, då kommer kommissionen också i framtiden att vara kallsinnig. Och, det räcker självklart inte med att bara visa på lägre kostnader, det är fortfarande så att ett nytt företag inte får bli alltför dominerande, då blir det också i framtiden kalla handen. Men, tyngdpunkten kommer sannolikt att flyttas en del. Därmed närmar sig kommissionen också det amerikanska synsättet. Och om erfarenheterna därifrån kommer också till EU så betyder det att det i första hand är företag som inte är marknadsledande, som kan ha störst glädje av att också sänkta kostnader kan räknas in som en plusfaktor för en fusion. Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".