Svensk forskning förlorar på Ericssons nedgång

Under torsdagen kommer krisen inom Ericsson att diskuteras på en extra bolagsstämma. Och raset för Ericssonaktien riskerar nu också att sätta käppar i hjulet för den svenska uppfinningsrikedomen.
Många av de stiftelser som idag finansierar svenska uppfinnare har sina tillgångar placerade i Ericssonaktier. Och den senaste tidens ras har gjort det svårare för forskare att få pengar. Krympande kapital De sju statliga så kallade Teknikbrostiftelserna har till uppgift att bland annat finansiera uppfinningar i ett tidigt stadium. Teknikbron i Uppsala har för närvarande en förmögenhet på runt 200 miljoner kronor, omkring 10 procent är Ericssonaktier, och inte minst deras kraftiga ras har fått stiftelsens kapital att krympa med 11 procent sedan årsskiftet. Minskande anslag Och även om man inte har minskat anslagen i år, så är det svårare för forskare att få finansiering till sina idéer. Det märker inte minst Pär Svanström. Han är vd på Forskarpatent, som ligger ett stenkast från Teknikbrostiftelsen mitt i Uppsala Science Park. Pär Svanströms företag hjälper forskare att få kapital till att ta patent på och marknadsföra sina idéer inom till exempel bioteknik. Dyra patent För att göra verklighet av goda idéer är dyrt. Runt 50 000 kronor kostar ett patent och några hundratusen kostar det att marknadsföra uppfinningen. Här är stipendier viktiga. Pär Svanström varnar nu för att Sveriges framstående roll inom bioteknikbranschen kan hotas om man inte hittar pengar att stödja idérikedomen. Han oroas för att Sverige inte ska kunna hålla sin position och att bra idéer ska hamna i USA eller andra länder.
Therese Larsson, Ekonomiekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".