Polisen förbereder sig inför årsdagen av EU-mötet

Polisen i Göteborg kan komma att begära förstärkning inför årsdagen av polisskotten under EU-toppmötet den 15 juni. Bland annat kommer det att hållas en manifestation på årsdagen av polisskotten vid Vasaplatsen.
Anders Svensson är en av organisatörerna bakom demonstationen, som han vill ska bli avslappnad och festbetonad. Demonstrationen, som ska gå från Järntorget till Vasaplatsen, är en protest mot EU:s nya terroristlagstiftning, som man menar är en fara för rättstryggheten. Men man protesterar även mot att de personer, som kastande sten mot poliser i samband med fjolårets EU-toppmöte fått straff som ligger högt över gällande praxis. Maskeringsförbud Bakom demonstrationen, som förväntas samla upp till 2 000 deltagare, står det nybildade Demokratinätverket, där det enligt arrangörerna ingår allt från folkpartister till autonoma aktivister. I demonstrationståget råder maskeringsförbud och Anders Svensson tror inte på några oroligheter. Reclaim the Streets planerar fest Polisen, som förbereder en säsrskild insats inför årsdagen av EU-toppmötet, tror inte heller att demonstrationen ska urarta. Kommenderingschefen Claes Friberg betonar att själva demonstrationerna gick lugnt tillväga under fjolårets EU-toppmöte. Upploppen inträffade i andra sammanhang, till exempel när polisen gick in och avbröt Reclaim the Streets fest vid Vasaplatsen. Förstärkning förbereds Och just Reclaim the Street kommer att ha en fest på samma plats på kvällen den 15 juni efter demonstrationen vilket enligt Claes Friberg kan leda till att Göteborgspolisen begär förstärkningar från andra distrikt.
Thomas Reckman, Ekot i Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".