Trafiken tycks ha minskat.

Skatten minskade morgontrafiken

På tisdagsmorgonen startade det omstridda försöket med trängselskatt i Stockholm. Enligt uppgifter från Vägverket minskade trafiken under dagens betalperiod med 25 procent jämfört med dagen före. På förbifarten Essingeleden, som är avgiftsfri, ökade samtidigt antalet fordon med 11 procent.

Bilisterna fick betala mellan 10 och 20 kronor för att passera betalstationerna.

– Såvitt vi vet har tekniken fungerat väl. Vi har tittat på morgonsiffrorna och sett att det finns en minskning med16 procent mellan idag och igår.

– Den normala variationen är kanske mellan två och fyra procent, så det här är väsentligt mycket större. Det är säkert så att trängselskatten är en stor del av förklaringen, säger Gunnar Söderholm, chef för miljöavgiftskansliet i Stockholm.

Ordentlig minskning
Målet med trängselskatten är att biltrafiken i Stockholm ska minska med 10-15 procent.

Alla är dock överens om att det är först nästa vecka, när många kommer tillbaka från julledigheten, som systemet kan prövas på allvar.

Det var först efter många politiska turer som det togs beslut om att försöket med trängselskatter skulle bli av och motståndet mot projektet som kostar fyra miljarder kronor har varit stort från en del håll.

Sabotageförsök
Det mest dramatiska som hände i morse var ett mindre sabotageförsök mot en av betalstationerna. Men det misslyckades och stationen fungerade som det var tänkt.

Förhoppningen är att trängselskatterna ska få fler stockholmare att resa kollektivt. Men de tunnelbaneresenärer Ekot talade med på morgonen hade inte märkt någon ökad trängsel i vagnarna.

Försöket med trängselskatter pågår till den sista juli i år.

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Andreas Hedberg
andreas.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".