Lågprisflyget tar allt större marknadsandelar

I skuggan av terrorattacker och vikande världskonjunktur har flyget drabbats hårt. Resandet har minskat kraftigt, och samtidigt har resenärerna ändrat resbeteendet. Allt fler väljer nämligen lågprisflyget, och enligt nya siffror har lågprisresandet fördubblats.
Harald Rosén, som är generalsekreterare i branschorganisationen Svenskt Flyg, säger att de stora bolagen måste vara beredda att ställa om sig till enkelhet och låga priser. Priset är ju helt avgörande för resenärerna, säger Hans Rosén. Fördubbling av resandet Från januari till april i år har lågprisflygets totala andel av av flyget i Sverige fördubblats, från 1,3 till 2,9 procent. Låga siffror kan tyckas, men i absoluta tal handlar det om en ökning med nästan 150 000 resenärer. Total nedgång på 10 procent Ännu högre blir siffran för svenska flygavgångar till Europa, där ökningen är från 2,9 till 6,6 procent. Under samma period har totalmarknaden har gått ner med ungefär 10 procent. Ryanair större Nu finns det också statistik som visar hur lockande lågprissatsande Ryanair har varit för resenärerna. På vissa marknader, som t ex från Stockholmsområdet och Göteborg till London, är nu Ryanair större än SAS och British Airways i antal passagerare. Charterbolagen nästa Charterbolagen vill också vara med på denna marknad, vilket gör att det kommer att bli allt billigare att resa inom Europa en tid framöver. En flygbiljett från Stockholm till Paris eller London kostar nu en tredjedel av vad en hotellnatt normalt kostar i centrala Stockholm. Enligt Harald Rosén kommer andelen lågkostnadsbolag att öka till 25 procent inom tre-fyra år.
Tommy Fredriksson, Ekonomiekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".