Ekonomin växer "down under"

Australien är ett av de länder som har klarat svackan i världsekonomin bäst. Ekonomin i landet växte med 4,2 procent under första kvartalet i år, och idag höjde centralbanken styrräntan för andra gången på kort tid.
En låg bankränta har gynnat konsumtionen i Australien. Regeringen har satt fart på bostadsmarknaden med särskilda bidrag tilll nybyggnationer och exporten har kunnat dra nytta av den låga kursen för den australiensiska dollarn. Samtidigt visar statistiken på hög investeringstakt i närlinglivet. Dessutom är arbetslösheten låg. Ekonomin har gått som på räls och tillväxten under första kvartalet noterades till 4,2 procent. Knappast något annat land i industrivärlden matchar Australien, som klarat sig i stort sett oskadat igenom svackan i världskonjunkturen Men nu störs ändå idyllen av orosmoln vid horisonten. Inflationen visar tecken på att vara på väg över gränsen tre procent som centralbanken har satt för att hålla prisstegringarna i schack och bankledningen har idag följt upp förra månadens höjning av styrräntan med ytterligare en kvarts procentenhet till 4,75 procent. Den starka ekonomiska utvecklingen avspeglas också nu i kursen för australiendollarn, som går upp kraftigt. Detta i kombination med försvagningen av USA-dollarn oroar nu exportörerna av kött och spannmål liksom gruvindustrin, som direkt kan se resultatet i lägre priser. Börje Remdahl, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".