Fack och arbetsgivare oense om lärarlegitimation

Lärarnas fackföreningar och skolarbetsgivarna är på kollisionskurs om förslaget om att införa legitimation för lärare. De båda parterna har olika uppfattning om vilken status och vilka arbetsuppgifter som skulle gälla för lärarna.

Lärarfacken tänker sig att bara de nya, legitimerade lärarna ska få sätta betyg i skolorna.

– Lärarnas status måste höjas. Vi är helt övertygade om att en auktorisation kommer att betyda slutet för obehöriga att ensamma utföra de kvalificerade läraruppgifterna, exempelvis betygsättning, säger Metta Fjelkner i Lärarnas Riksförbund.

En femtedel av lärarna i skolan saknar lärarexamen. Lärarnas Riksförbund menar att det ska vara de utbildade, legitimerade lärarnas sak att göra de viktiga uppgifterna i skolan.

Arbetsgivare är emot
Men arbetsgivarnas, alltså kommunernas organisation Sveriges Kommuner och landsting, accepterar inte lärarfackens inställning.

– Vi tycker att det verkar mycket märkligt att det skulle föras in. Det finns lärare i lagen och det finns också vad lärare har att göra i lagen. Vi tycker att det räcker, säger Brita Rundström som är chef för lärande och arbetsmarknad på SKL.

Skolminister Ibrahim Baylan har sagt att han vill ha en lärarauktorisation, kanske i stil med läkarnas legitimation, och att det ska utredas hur den kan utformas.

Lärarnas och arbetsgivarnas olika uppfattningar om vad legitimationen ska innebära i praktiken får också utredaren ta ställning till.

Från nej till ja
Både moderaterna och folkpartiet välkomnar socialdemokraternas ändrade inställning från nej till ja i legitimationsfrågan. Folkpartiet litar dock inte på att socialdemokraterna tänker genomföra förändringen.

Ibrahim Baylan har sagt att det behövs för att skolan ska bli bättre.

Metta Fjelkner i Lärarnas Riksförbund är nöjd.

– Jag välkomnar varmt att Ibrahim Baylan har det politiska modet att föreslå en utredning, säger hon.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".